Zo werk ik…

Wanneer we samen aan de slag gaan, ga ik altijd uit van jouw eigen kracht en innerlijke wijsheid en ik vertrouw op het zelfherstellend vermogen van lichaam en geest (zonder compenserend te werk te gaan). Ik bied beslist geen kant-en-klare oplossingen, maar ondersteun je, samen met mijn paarden, in jouw zelfsturende en zelfontdekkende ontwikkelingsproces. Ik werk systemisch en heb een holistische visie.

Tijdens de sessies zet ik verschillende werkvormen in, zoals (familie)opstellingen en het gebruik van specifieke materialen of oefeningen. Ook gebruik ik elementen vanuit counseling, mindfulness en NLP. Ik geloof daarnaast in de helende en ontspannende werking van de natuur, waar we op onze locatie in de basis al gebruik van maken.

Wat is Systemische paardencoaching?
Bij systemische (paarden)coaching bekijken we het individu als onderdeel van een groter geheel, het systeem, waarin alles in verbinding staat met elkaar.

Er zijn diverse vormen van systemen. Allereerst het familiesysteem, maar ook binnen organisaties, verenigingen en bijvoorbeeld hechte vriendengroepen is er sprake van een systeem. Bij individuele paardencoaching gaat het heel vaak over invloeden vanuit het familiesysteem. Dit noemen we ook wel je achtergrond (gezin van herkomst).

Systemen hebben de eigenschap dat ze altijd op zoek zijn naar evenwicht. Wanneer een systeem verstoord raakt, bijvoorbeeld door een ingrijpende gebeurtenis, zal het direct op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. Vaak gaat dat ten koste van het individu en ten gunste van het totale systeem. Daardoor kan het zijn dat iemand binnen het systeem belast wordt met iets wat oorspronkelijk elders in de achtergrond ontstaan is. Dit kan doorwerken tot in vele generaties. In de praktijk merk je dat je tegen belemmeringen aanloopt die eigenlijk vanuit jezelf zelf niet goed te verklaren zijn.

Samen met de paarden kunnen we dit verder uitlichten. Paarden reageren constant op energie en invloeden vanuit hun omgeving en zijn daardoor van nature verbonden met het grotere geheel (zie ook Wat is paardencoaching). Een paard zal daardoor niet alleen op de persoon zelf reageren, maar ook op energie die vanuit het systeem bij die persoon aanwezig is. Het dier kan daardoor nuttige informatie geven over de systemische invloeden bij de deelnemer, ook datgene wat diegene zelf nog niet kan zien of niet wil laten zien.

Door te benoemen wat het paard tijdens de sessie toont (wanneer nodig in combinatie met een oefening of opstelling) kunnen er nieuwe inzichten bij jou ontstaan en komt er ruimte voor hernieuwde kracht en rust. Een systemische sessie werkt in de meeste geval erg helend. Dat wat vast zat, komt weer in beweging en je krijgt een ander perspectief. Dit heeft op zijn beurt ook weer invloed op het gehele systeem van de deelnemer.

N.B. Dit jaar heb ik de basisopleiding Systemische Paardencoaching gedaan. Aankomend jaar start ik met een aanvullende opleiding rondom systemisch werk en familieopstellingen.

Wat houdt een holistische benadering in?
Volgens de holistische visie ben je als mens een eenheid: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Dit betekent dat er van alles van invloed is op wie je bent en hoe je je voelt. Denk bijvoorbeeld aan je eet- en leefwijze, je emotionele gesteldheid, erfelijke invloeden en externe omgevingsfactoren. Past alles als een puzzel perfect in elkaar? Dan ben je in balans en je zit in alle opzichten goed in je vel. Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, zijn er dus allerlei ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien om de balans (terug) te vinden. Bij paardencoaching ligt de focus voornamelijk op het mentale en emotionele deel.